Cum să economisești?


Timpul trece, prețurile cresc iar salariul stă pe loc. Cum totuși să trăiești bine? Majoritatea oamenilor care au libertate financiară în primul rând au început cu reducerea cheltuielilor, respectiv au început să economisească.

Iată 7 modalități cum puteți economisi:

  • 1 Înregistrează cheltuielile

    Primul pas pentru a începe să economisești este să înțelegi cât cheltui. Înregistrează toate cheltuielile, asta presupune orice cheltuială de la un cadou mai scump la fiecare cafea și gogoașă.

    Odată ce o să ai această informație, sortată pe categorii, cum ar fi pentru produse, pentru mașină, pentru distracții etc. Ca idee poți mai des să achiți cu cardul ca să nu uiți exact cât ai plătit.

    Notă: Poți folosi aplicații pentru telefon care înregistrează aceste cheltuieli, scrie Money Manager și vei găsi o gamă de aplicații.

  • 2 Păstrează câte ceva în fiecare lună

    Cum poți deveni milionar? E ușor, doar că ia ceva timp, spre exemplu, dacă zilnic strângi câte 70 lei, în 40 ani vei avea 1 008 000 lei, mai pune la dobândă în bancă suma și se va primi și mai mult.

    Notă: Odată ce știi cât cheltuiți lunar, și știi veniturile, poți să stabilești lunar cât să pui deoparte, spre exemplu lunar 15% din venit. Să fii sigur că fără aceste 15% nu o să fii mereu pe la limită, să te simți confortabil.

  • 3 Găsește modalități să reduci cheltuielile

    Dacă cheltuielile tale sunt mari și nu poți economisi atât cât ai dori, este timpul să reduci din generozitatea financiară. Odată ce ai sortat pe categorii unde se duc banii poți vedea ce este mai puțin esențial și de unde poate fi redusă acea generozitate.

    Iată unele ideei cum poți face asta:

    • Când merge vorba de ceva evenimente, caută pe acelea care sunt gratuite sau i-a din timp bilet când au un preț mai avantajos.
    • Dacă ești abonat la un serviciu care nu îl folosești, dezabonează-te, iar dacă îl folosești mai rar, poți lua cel mai ieftin pachet.
    • Gătește mâncare acasă, aceasta salvează mulți bani, dar și te învață abilități bune de a găti gustos.
    • Fii atent când au loc reducerile, nu contează la ce, haine, vacanță, mâncare.
    • Mereu când vine o idee bruscă de a cumpăra ceva mai scump, dormi cu ideea peste noapte și vezi dacă o să mai ai nevoie de acel lucru.
  • 4 Pune scopuri pentru economisire

    Una din cele mai bune căi să strângi bani este să stabilești un scop pentru ce strângi. Incepe cu gândul pentru ce ai dori să folosești acești bani, pentru casă, mașină o căsătorie sau vacanță, odată ce ai stabilit pentru ce strângi pune și suma concretă de care o să ai nevoie și cât timp va fi necesar pentru a acumula banii.

    Pentru un scop mai detaliat, recomandăm divizarea scopurilor în cele de lungă durată și de scurtă durată:

    De scurtă durată (1-3 ani)

    • Fonduri pentru situații imprevizibile (rezervă de cheltuieli de trai pentru 3-9 luni)
    • Vacanță
    • Plata pentru leasing la mașină
    • Cheltuieli pe nuntă și altele

    De lungă durată (4+ ani)

    • Plata considerabilă pentru ipotecă
    • Educația copiilor
    • Investiție în afacere
    • Pensie
  • 5 Stabilește prioritățile

    Odată ce ai luat control asupra venitului și cheltuielilor, în plus ai format niște scopuri, dacă ele sunt suficient de motivante ele vor avea un impact decisiv în disciplina ta de a face acele economisiri. Important ca scopurile de lungă durată să nu fie amânate mereu pentru alte scopuri de scurtă durată.

    Notă: Spre exemplu dacă cunoști că în următorii 3 ani planifici să schimbi mașina, este timpul de acum să începi a strânge și să echilibrezi deja această decizie cu intensitatea vacanțelor și a generozității cadourilor.

  • 6 Economisește cu dobândă

    Este o vorbă în popor “Ține ouăle în mai multe coșuri” și de dorit aceste coșuri să fie cu dobândă.

    Dacă merge vorba de o sumă medie este suficient să ții bani într-o bancă, dar în caz de scop pentru lungă durată este bine de considerat și depozitare în mai multe bănci.

    Lasă banii să facă bani, acum sunt multe tipuri de depozite în care suma poate fi completată nelimitat, respectiv lunar poți adăuga banii în depozit, și pe aceste adaosuri tot se calculează dobândă, ca la sfârșit de an să ai cu 3-5% mai mult decât mai acumulat, iar când merge vorba de 3-4 ani aceste procente au un rol crucial.

    Notă: Majoritatea băncilor au opțiunea de a face transferurile automat, și odată ce ai obiectiv să colectezi lunar 10-15% din salariu, poți programa ca banca să facă la fiecare început de lună transfer de la card la acel depozit.

  • 7 Privește cum economiile cresc

    Analizează bugetul acumulat și verifică progresul lunar, aceasta nu doar te va ajută să menții planul stabilit, dar și te va ajuta să înțelegi unde mai ai de lucrat și cum să ajustezi bugetul dacă ai avut cheltuieli imprevizibile. Înțelegând cum se strâng bani și observând rezultatul de fapt te poate motiva și mai repede să ajungi la scopul propus.

    Notă: Ține minte prima modalitate de a face bani este să economisești, dar să nu uităm și de a doua, este să muncești mult și să faci bani.

Feedback