Cum accesezi un Credit?


Mulți clienți se întreabă dacă au nevoie să aplice pentru un credit și se adeverește că nu mereu este necesar de un credit, deci vom parcurge împreună pașii pentru identificarea tipului de credit potrivit, solicitarea și contractarea unui credit, inclusiv unele sugestii pentru un demers cât mai simplu, rapid și fără griji.


Cum obții un credit

Pasul 0: Acest credit este necesar?

Înainte de a solicita orice fel de creditare pentru consum, ipotecă sau altele, primul pas recomandat este o analiză serioasă a nevoii de a primi acest credit și posibilitatea dvs. de rambursare. Din aceste considerente este recomandat să calculați posibilitățile financiare de a achita ratele lunare.De aceea, înainte de a solicita o creditare, răspundeți la următoarea întrebare:

Este această achiziție (casă, mașină, articol vestimentar etc. ) absolut necesară acum?

Notă: Este important să analizați și în perspectivă de viitor, în următorii 2-3 ani la fel veți putea achita creditul, da în 5 sau 10 ani?

Pasul 1: Ce produs de finanțare vi se potrivește?

1. Credite pentru achiziția/construirea unei locuințe

a) Credite Prima Casă:

Un proiect din partea guvernului care îl puteți găsi aici cu mai multe detalii și criterii de participare. O soluție bună pentru tinerele familii cu un venit stabil și sigur la un procent avantajos. Beneficiar al programului de stat ”Prima Casă” poate fi orice cetățean al Republicii Moldova cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani la momentul solicitării creditului ipotecar.Solicitantul de credit trebuie să fie angajat oficial în câmpul muncii, la instituții de stat sau companii private din Republica Moldova, și, respectiv, să dispună de venituri din surse oficiale.

b) Credite Ipotecare:

  • Destinate achiziției/construirii unei locuințe (pentru cei ce nu îndeplinesc condițiile Programului Prima Casă sau nu doresc achiziționarea/ construirea unei locuințe prin intermediul Programului)
  • Se acordă pe maxim 30-35 ani, de obicei 20 ani.
  • Este necesar de un avans de 10%-30% în dependență de compania de creditare
  • Imobilul achiziționat garantează creditul contractat

c) Credite Imobiliare:

Similar creditului ipotecar, însă nu este necesar ca imobilul achiziționat prin intermediul creditului să garanteze creditul, sunt utilizate alte ipoteci imobiliare, care nu fac obiectul finanțării.

2. Credite de consum

a)Pentru nevoi fără justificarea destinației creditului

Reprezintă credite care se oferă rapid și sumele sunt mici, care ajung în jur de 10,000 lei. Poate fi mai mult sau mai puțin în dependență de bancă sau Organizație de Creditare Nebancară (OCN). În cazul Start Credit așa tip de credit se numește Credit Simplu.

b)Pentru Nevoi Responsabile

Reprezintă creditele care sunt acordate pentru destinații specifice, care se bazează pe documente confirmative (cont de plată, factură etc.). În cazul când sunt sume mai mari poate fi necesar un fidejusor (persoană garant) sau/și un gaj oarecare.

Exemplu pentru destinații responsabile:

  • credite pentru studii;
  • credite pentru scopuri medicale;
  • credite pentru achiziție autoturisme;
  • credite pentru achiziționare sisteme de încălzire;
  • credite pentru alte nevoi responsabile.

Pasul 2: Care este suma pe care o pot împrumuta?

Este important să fiți sinceri și reali cu Dvs. când merge vorba de cât real puteți achita lunar pe credit. Respectiv este bine să calculați veniturile Dvs. lunar care sunt stabile precum și cheltuielile lunare pe care le aveți pentru a vedea care este suma care vă rămâne pentru a înțelege capacitatea de plată la termen. Odată ce faceți aceste calcule puteți calcula din cheltuieli care sunt economiile pe care le puteți face pentru a mări plățile lunare ca efectiv mai rapid să rambursați creditul și respectiv mai puțin să achitați pe dobândă. În așa mod o să puteți alege convenabil suma care o doriți pe un termen cât mai scurt cu o plată lunare la care o să faceți față.

Pasul 3: Ce produs și de la ce companie să apelez?

Obligator să vă informați de la mai multe companii și din mai multe surse despre produsele acestora. Inițial cele mai avantajoase procente sunt oferite de către bănci, dar de asemenea la bănci și condițiile de eligibilitate sunt mult mai stricte, respectiv dacă nu ați fost acceptați de bancă vă puteți adresa la Organizații de Creditare Nebancară (OCN-uri) care au condiții mai lejere. Cel mai important indicator pentru a înțelege costurile și cât de avantajoasă este propunerea să aveți în vedere DAE (Dobânda Anuală Efectivă).DAE reprezintă costul total al creditului calculat sub forma unui procent anual în care sunt incluse atât dobânda, cât și comisioanele aferente acestuia (respectiv, comisionul de analiză și comisionul de administrare credit). Pentru a corela corect DAE în compararea creditelor, este foarte important ca acest indicator să fie calculat pentru aceeași sumă împrumutată și același termen de rambursare și aceeași modalitate de rambursare la nivelul tuturor ofertelor comparate. Pentru a fi sigur(ă) că obții o comparație relevantă, utilizează un calculator DAE pus la dispoziție de pagini de internet independente de comparație sau chiar pe paginile de internet ale băncilor, în care introduci pentru fiecare produs toate costurile identificate și determini valoarea DAE aferentă sumei și perioadei de finanțare dorite. Pentru un credit de 1.500.000 lei pe o perioada de 30 de ani, o diferență de DAE de doar 0,1% (de la 6% la 6,1%) poate crește suma pe care trebuie să o rambursezi pe toată perioada de creditare cu peste 30.000 lei. Compania Start Credit oferă unul din cele mai scăzute DAE pe piață și le afișează direct în calculatorul de credit.

Pasul 4: Ce documente trebuie de prezentat?

Documentele necesare variază în mare parte din 2 compartimente. Primul este de la ce instituție dorești să obții credit bancă sau Organizații de Creditare Nebancară (OCN-uri), în cazul dat la bănci documentația ar fi mai voluminoasă. Al doilea este care este suma pe care o dorești, dacă suma depășește 10-15 mii lei vor fi documente suplimentare ca persoană garant, gaj, dovadă de venit.

Exemplu documente necesare pentru bancă:

  • actul de identitate în original, o copie a acestuia fiind depusă la Bancă
  • cererea de credit
  • o dovada a veniturilor salariale
  • acordul de consultare si prelucrare a informațiilor din bazele de date ale MFP - ANAF
  • alte documente care certifică nivelul veniturilor tale
  • În caz de credite peste 100 000 lei garanții imobiliare și persoană garant.

Exemplu documente necesare pentru Start Credit:

  • Buletinul în original
  • Cererea de credit și acordul de prelucrare a datelor cu caracter personal
  • În caz de credite cu sume mare, persoană garant sau/și un gaj/li>

Pasul 5: Când aflu răspunsul și ce urmează?

Pe baza documentelor solicitate și depuse, Banca determină, în cel mult 30 de zile, eligibilitatea ta pentru un credit și îți poate furniza o ofertă de credit.

Odată ce ai decis să accepți oferta unei Bănci, aceasta va fi formalizată printr-un contract de credit, alături de contracte accesorii pentru ipoteci (dacă este cazul). Contractul de credit va guverna relația contractuală până la rambursarea integrală a creditului, deci parcurge-l cu atenție și semnează-l doar odată ce ai certitudinea că ai înțeles clauzele incluse în acesta, în special cele care vizează costurile și obligațiile.

La Start Credit în dependență de tipul creditului răspunsul îl primești într-o oră pentru credit simplu și în o zi pentru credite cu sume mai mari.

Vei primi și graficul de rambursare al creditului. Păstrează-l și asigură-te că plătești la timp fiecare rată dacă poți achită și mai mult pentru a rambursa creditul mai devreme. În cazul creditelor cu dobândă variabilă, valoarea dobânzii poate varia în funcție de indicele de referință precizat în contractul de credit, așa încât urmărește evoluția acestuia. Oricum, banca sau OCN-ul te va informa dacă dobânda se va modifica.





Feedback